Rubber onderdelen hebben veel te lijden

Bij Vulkanisatie Zeeland (VKZ) zien we dagelijks voorbeelden van rubber en met rubber bekleedde machineonderdelen te lijden hebben. In dit artikel laten we enkele praktijkvoorbeelden de revue passeren en daarbij benoemen wij ook direct wat VKZ kan doen om dit soort versleten onderdelen een tweede leven te geven.

Banden en tracks vulkaniseren
Grote, zware banden en tracks (rupsbanden) die met name in de landbouwmechanisatie, transport, logistiek en grondverzet worden gebruikt moeten onder alle weersomstandigheden en op iedere ondergrond optimaal presteren. Tropische temperaturen, ijzige kou, winterse neerslag, ruw gesteente, scherp zand, vette klei: een band krijgt het allemaal voor de kiezen. Niet zo gek dus dat er links en rechts nogal eens wat schade aan het rubber ontstaat. Vulkanisatie biedt een passende oplossing voor het duurzaam herstellen van veel schades aan banden. Vulkaniseren is een techniek die wordt toegepast als er sprake is van grote inrijdingen en/of beschadigingen van banden. Bij het vulkaniseren wordt de inrijding uitgefreesd en opgevuld met rubber. Daarna wordt de reparatie bij een temperatuur van ± 150°C graden uit gevulkaniseerd en de buitenkant netjes bijgewerkt. Uiteindelijk wordt voor extra stevigheid aan de binnenzijde van een band, op de plaats van de reparatie, een speciale pleister aangebracht. De rubber compound die wij bij het vulkaniseren gebruiken en de techniek die wij toepassen zorgen ervoor dat een door ons gevulkaniseerde band of track net zo sterk is als het originele rubber van de bandenfabrikant.

Duurzame revisie van axiaalrollen
Zoals landbouw- en truckbanden het zwaar te verduren hebben, geldt dat zeker ook voor tal van vitale onderdelen die in landbouwmachines, transportbanden en industriële installaties zijn toegepast. Denk hierbij aan de axiale looprollen in rooimachines voor aardappelen, suikerbieten, bloembollen en uien. Deze rollen zijn met een hoogwaardig, slijtvast en indien gewenst voedselveilige rubber compound bekleed ter bescherming van het bolgewas. Door rotatie, wrijving, zand en klei  (harde kluiten) hebben de axiaalrollen flink te lijden. De rubber toplaag vangt de grootste klappen op. Bij VKZ kunnen we de axiaalrollen daarom voorzien van een nieuwe rubber toplaag die qua slijtvastheid identiek en soms zelfs beter is dan de originele compound die door de machinefabriek gebruikt wordt. U hoeft uw versleten loofrollen dus niet weg te gooien, maar u kunt ze gewoon bij VKZ laten reviseren. Dat scheelt flink in de kosten en op deze manier wordt ook de afvalberg met afgeschreven landbouwonderdelen een stuk kleiner. Voordelen: Maatschappelijk verantwoord ondernemen (Planet Proof), Geen afvoerkosten, Goedkoper dan nieuwe axiaalrollen & custom-made rollen laten herstellen voor specifieke toepassingen.

Herstellen van rubber- of polyurethaanbekleding
Naast deze praktijkvoorbeelden speelt VKZ ook binnen industrieel onderhoud een belangrijke rol. In tal van technische installaties bevinden zich onderdelen die voorzien zijn van een rubber- of polyurethaanbekleding. Denk aan bijvoorbeeld geleiderollen, glijblokken, stootblokken en loopwielen. Zo hebben wij bij VKZ bijvoorbeeld div. gereviseerde steunwielen (loopwielen) op afroep gereed liggen voor het periodiek preventief onderhoud aan waterzuiveringsinstallaties. Dergelijke wielen ondersteunen het draaiend mechaniek in de bezinkbassins. Ze draaien het hele jaar door 24/7 rond in een betonnen goot rondom het bassin. De zware en constante belasting en wrijving zorgt ervoor dat de slijtlaag en het lagerwerk periodiek vernieuwd moet worden. Hiervoor kloppen diverse Waterschappen in Nederland bij VKZ aan. Zij weten dat dergelijke door ons gereviseerde onderdelen niet onderdoen voor veel duurdere nieuwe exemplaren. Tevens is het wel zo milieuvriendelijk en duurzaam om technische onderdelen een tweede leven te geven.

VKZ, uw onderhoudspartner!
Zoekt u voor het duurzaam herstellen van banden, tracks, axiaalrollen of andere machinale en/of industriële onderdelen een passende oplossing? Neem dan contact met ons op. VKZ is u graag van dienst!