Zeeuws bedrijf loopt voorop met voedselveilige axiaalrollen

Nog niet iedereen ziet de grote voordelen van het laten herstellen van axiaalrollen van agrarische machines. Dat herstellen een stuk goedkoper is dan vernieuwen is op zich al een groot voordeel. Er zijn echter nog veel meer redenen om versleten rollen niet weg te gooien, maar ze duurzaam te laten repareren. Denk daarbij aan het fors terugdringen van de afvalberg en de voordelen van het volledig custom made repareren. Vulkanisatie Zeeland voorziet de axiaalrollen van een rubbersamenstelling die voldoet aan de strenge kwaliteitsnormen op het gebied van voedselveiligheid (Food Grade). Vanuit de rubberleverancier wordt een certificaat afgegeven dat onderschrijft dat de herstelde axiaalrollen aan de eisen voor voedselveilige verwerking van groenten en fruit voldoen.

Bij Vulkanisatie Zeeland hebben ze veel ervaring met het duurzaam herstellen van banden en allerhande rollen, loop- en aandrijfwielen (rupsaandrijving) en producten voor de verwerkingsindustrie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van speciale rubbersamenstellingen (compound) die qua hardheid en profilering aansluit op de specifieke wensen van de klant. “Vergelijk het maar met hoe ze in de Formule 1 met de verschillende soorten banden omgaan”, zegt directeur Rinus Roon. Hij weet als oude rot in het vak heel goed waar hij over praat. “Door onze expertise en goede service hebben wij door de jaren heen een grote vaste klantenkring opgebouwd binnen de agrarische sector in binnen- en buitenland. Wij denken met onze klanten mee in oplossingen, liefst zo voordelig en duurzaam mogelijk. Vanuit die gedachtegang is ook ons nieuwe concept voor de Food Grade axiaalrollen ontstaan.”

Duurzame innovatie
De Zeeuwse ondernemer legt uit hoe zijn bedrijf te werk gaat. “Bij het herstellen van versleten rollen wordt de oude rubber toplaag zover als nodig verwijderd en voorzien van een nieuw rubberarbij kan de klant zelf aangeven of hij van de oorspronkelijke uitvoering en diameter af wil wijken. Soms wil men bijvoorbeeld rollen met een wat grotere of juist kleinere diameter of met een afwijkende spoed (draaiprofiel). Ook kan er bewust gekozen worden voor een wat hardere of zachtere compound. Wij leveren 100% maatwerk.” Met name door het fors terugdringen van de hoeveelheid afval haakt Vulkanisatie Zeeland in op waarover supermarkten, boeren en telers het onlangs eens zijn geworden. “Onze werkwijze zorgt voor veel lagere kosten, langere levensduur, betere kwaliteit, minder afval en het is ook nog eens Food Grade. Wij voorzien de rollen van een eigen Food Grade en PlanetProof vignet. Dit is naar mijn mening het summum van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen”, stelt Rinus Roon. Momenteel werkt zijn bedrijf aan het opzetten van een ruilsysteem. De meest toegepaste rollen zijn dan op voorraad beschikbaar om direct te kunnen vervangen.