Samenwerking Waterschap Brabantse Delta en VKZ loopt op rolletjes

Ongeveer 2 jaar geleden zat Sean van der Meulen, als technicus verantwoordelijk voor het onderhoud aan de Riool Water Zuiveringsinstallatie in Rilland-Bath, met een probleem. “De loopwielen die onder de loopbrug van de  voor- en nabezinktanks van de installatie zitten worden continu zwaar belast en hebben dus veel te lijden. Met name de rubber slijtlaag die over een betonnen rand loopt heeft het zwaar te verduren. Ik zocht naar een partij die de versleten wielen zou kunnen voorzien van een nieuwe en slijtvaste rubber compound. Zo kwam ik via een speurtocht op internet bij VKZ terecht”, vertelt de ervaren technicus van Waterschap Brabantse Delta.

Groot en complex
De RWZI in Rilland-Bath bevindt zich haast letterlijk op de scheidslijn tussen de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Sean van der Meulen: “De zuiveringsinstallatie is op 15 september 1983 geopend en heeft in 2015 een grote onderhoudsbeurt gehad. Deze RWZI is de op 3 na grootste van Nederland en zuivert het afvalwater van de gemeenten in het Noordwesten van de provincie Noord-Brabant en het industriegebied Moerdijk. Eigenaar Waterschap Brabantse Delta zuivert met RWZI Rilland-Bath het water van 800.000 burgers en zo’n 25.000 bedrijven in West-Brabant. De grote zuiveringsinstallatie heeft een capaciteit van zo’n 20.000m³/uur. Met het afval uit het water wekt het Waterschap energie op. Het gezuiverde, schone water wordt uiteindelijk weer in de Westerschelde gepompt.”

Essentiële onderdelen
Als je deze cijfers op je in laat werken kom je al snel tot het besef dat er een hoop gewicht aan bezinksel in de tanks van de zuiveringsinstallatie terecht komt. Deze massa wordt gedragen door de wielen die daaronder zitten. Deze draaien continu rond op een betonnen rand van het bassin. Naast de druk van het te verplaatsen gewicht zijn ook de ruwe ondergrond, klimaatinvloeden (extreme hitte, strenge vorst, sneeuw en ijzel) van invloed op de slijtage van het loopvlak van de wielen. Op advies van VKZ worden de wielen gestraald en voorzien van een speciale en zeer slijtvaste Shore 80 compound. “Wij werken met een ruilsysteem en hebben altijd 3 gereviseerde en gevulkaniseerde wielen op voorraad liggen. Dus als wij versleten wielen vervangen gaan die weer direct naar VKZ om op te laten knappen. Binnen de kortste keren leveren zij die weer keurig bij ons in Rilland-Bath af. Dat werkt echt super!”

Sparringpartner
Sean werkt al ruim 30 jaar bij Waterschap Brabantse Delta. Als het over specifieke technische toepassingen gaat weet de man uit Hoogerheide precies waar hij over praat. “Bij onze installaties is eigenlijk niks standaard, zoals bijvoorbeeld bij auto’s. Je moet dus ook zelf vaak inventief en creatief zijn bij het oplossen van technische problemen. Dat vind ik ook juist zo mooi aan dit werk.”

“Het is natuurlijk wel lekker dat je met partners samen kunt sparren als je ergens tegenaan loopt. VKZ is zo’n waardevolle sparringpartner. Zij hebben heel veel expertise op het gebied van slijtvast rubber en het aanbrengen daarvan. Je voelt je bij hen eerder een soort van collega dan zo maar een willekeurige klant. Ik kan dit bedrijf dan ook zeker van harte aanbevelen”, besluit Sean van der Meulen.